preskoči na sadržaj
Ivan Granđa (1879 - 1953)

Ivan Granđa (1879 – 1953)

 
Ivan Granđa rođen je 25. ožujka 1879. u Šašinovcu. Pučku školu polazio je u Cerju (1886-1890). Čitao je novine, osobito Dom i Hrvatska misao koje su izdavali braća Radić, i stvarao vlastitu knjižnicu koju su pretežno činile knjige gospodarskoga sadržaja što je u to vrijeme, na selu, uistinu bila velika rijetkost. Jedan je od osnivača seljačke zadruge u Cerju 1906., njezin potpredsjednik i od 1908. tajnik. Ubrzo postaje članom GO Hrvatske pučke seljačke stranke (HPSS) i nadzornog vijeća Hrvatske seljačke tiskare. Osnovao je osam zadruga u Sesvetskom prigorju, a od 1913. – 1922. predsjednik je uzorno vođene zemljišne zajednice.
 
Za vrijeme I. svjetskog rata ušao je u poslovni odbor Hrvatsko-slavonskoga gospodarskoga društva i bio je jedini seljak u njemu. U 1920-im član je nadzornog odbora osiguravajuće zadruge Providnost u Zagrebu i ravnateljstva dioničke zadruge Hrvatski seljački dom koja je prikupljala sredstva za Seljački dom. Za narodnog zastupnika Granđa je bio izabran na skupštinskim izborima 1925. i 1927. Ranjen je u ruku prilikom atentata u beogradskoj Skupštini na Stjepana Radića i hrvatske zastupnike. Član je predsjedništva HSS. Povremeno se javlja političkim člancima u Domu. U upravnom je odboru Seljačke sloge (1925-1929 i nakon njezine obnove 1935), kulturno-prosvjetne organizacije HSS koja se bavila i poticanjem zadrugarstva te je njezin blagajnik (1935-1937). Radi regulacije potoka Zeline organizirao je seljake za prokapanje kanala u Šašinovcu. Za osnivanje zadruga koje bi radile na regulaciji (isušivanju i natapanju) rijeka zauzimao se još 1922. u Gospodarskom listu. Uz to dugogodišnji je predstavnik suda dobrih i poštenih ljudi u Šašinovcu, jednog od glavnih sredstava za jačanje lokalne samouprave koje je poticala Seljačka sloga, i predsjednik mljekarske zadruge u Šašinovcu (osnovana 1931). Surađivao je u Seljačkom svijetu i 1934., u nekoliko brojeva, uredio njegovu stranu, Zadrugarski vjesnik.
 
Potkraj 1930-ih ne odobrava u potpunosti Mačekovu politiku i s grupom oporbeno raspoloženih „radićevaca“ dolazi u sukob s pripadnicima Hrvatske seljačke zaštite. Vjerojatno preko sinova, članova KP, postaje simpatizer partizana koji se u svojim akcijama služe njegovom kućom, ali im se formalno nije pridružio. Potkraj rata izabran je za predsjednika Okružnog odbora JNOF Zagreb, a nakon rata bio je biran u Ustavotvornu i Narodnu skupštinu te 1946. i 1950. u Sabor NRH. Bio je i član Prezidijuma NRH. Na prvom zadružnom kongresu 1946. izabran je za predsjednika Glavnoga zadružnog saveza NRH. Uz to bio je u odboru Narodne fronte, potpredsjednik IO HRSS i, do pred smrt, predsjednik Seljačke sloge. Umro je 31. ožujka 1953. u 74. godini života, a pokopan je uz Stjepana Radića u arkadama na zagrebačkom Mirogoju.

 

Izvor: Sesvete.hr

 

 

Upisi u 1. razred OŠ

Testiranje i upisi u prvi razred za školsku godinu 2021./2022.

Poštovani roditelji!

Liječnički pregled djece dorasle za upis u prvi razred obavljate kod školskog liječnika, u Domu zdravlja u Sesvetama.                                                             

 Naš školski liječnik je dr. Petra Kreković Pizent.          

  Za pregled kod školske liječnice  potrebno je rezervirati termin preko aplikacije  Terminko. (Terminko.com).

Pedagoški pregled djece dorasle za upis u prvi razred obavlja se u školskim prostorima, na temelju pisanog poziva roditeljima.                                                U veljači i ožujku obavljaju se pregledi djece koja su prošle školske godine dobila odgodu, a od travnja na dalje odvijaju se pregledi ostale djece. 

Ako imate  pitanja ili do sredine svibnja  ne dobijete poziv, nazovite 2042 008, kućni 3 ili 5, školsku psihologinju ili pedagoginju.

 

 


POTRESI -KAKO SI POMOĆI

Mjere zaštite protiv zaraznih bolesti

KRESNICE -ŠK. LIST

Dragi učenici, zainteresirani čitaoci!

Ove školske godine školski list      "Kresnice"   izlazi u elektroničkom obliku.

Možete ga pronaći na slijedećoj adresi: http://kresnice.com.hr


Pristup virtualnim učionicama -upute

U prilogu su upute za pristup virtualnim učionicama.

Važna napomena učenicima: Učitelji su formirali vaše učionice gdje možete pratiti nastavu. Nije dozvoljeno formiranje novih timova bez ovlaštenja.  U virtualnim učionicama vrijede pravila kućnog reda Škole. Svaka zlouporaba će biti sankcionirana.

U prilogu se nalazi uputa za učenike - pravila ponašanja.


BOJE ZNANJA

 

 

 

Od ove školske godine započinjemo provoditi projekt "BOJE ZNANJA".

Projekt je financiran sredstvima iz europskih fondova.

Više o projektu pročitajte u priloženom dokumentu.

 


PROJEKT PROMIKRO

Dragi učenici, poštovani roditelji!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Drago nam je obavjestiti Vas kako su micro:bitovi stigli i u našu školu. Početkom prosinca dobit će ih svi učenici 6. -ih razreda. Učenici zadužuju micro:bitove odmah po dolasku u škole  a  iste vraćaju na kraju školske godine. Tijekom godine ih mogu koristiti na nastavi i kod kuće. Svaki učenik dobiva komplet opreme – ili jedan GO komplet, ili jedan komplet opreme iz Club paketa (micro:bit, upute, kućište za baterije, baterije i USB kabel).  Podsjećamo kako su svi edukacijski i predmetni materijali za korištenje micro:bita dostupni na edukacijskom web portalu   IRIM-a  pod        " Izradi".

Sretno s početkom korištenja micro:bitova u nastavi!

 


ICT4SCF

ICT4SCF PROJEKT

Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost

 

Više o realizaciji projekta pogledajte u kategoriji naslovnica/ICT4SCF!

Na stranici www.inf.com.hr pogledajte kako je bilo našim kolegama na studijskom putovanju u Finsku te što i kako rade naši učenici na nastavi informatike pod vodstvom prof. Lozušića.


PŠ Moravče
Lista linkova je prazna

Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Raspored zvonjenja


Oglasna ploča

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Korisni linkovi
Institucije u prosvj...

Dnevni tisak


Anketa
Crno ili bijelo?
Arhiva dokumenata

Forum
preskoči na navigaciju